Ιλαρά

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Ιλαρά;

Διανύουμε μία περίοδο έξαρσης Ιλαράς

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κατά την περίοδο 2016 – 2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 44 θάνατοι.

Ιλαρά

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα μόνο μέχρι τις 29/10/2017, έχουν επίσημα καταγραφεί 368 κρούσματα, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα, ενώ αναμένεται εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων.
Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Από τα 368 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, η εμβολιαστική κατάσταση ήταν γνωστή για 347 κρούσματα (94%). Από αυτά :
– 320 κρούσματα (87%) δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα.
– 27 κρούσματα (7%) είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.

Τι είναι όμως η Ιλαρά;

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Πρόκειται για RNA ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών του γένους Morbillivirus. Διακρίνονται 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής.

Ο χρόνος επώασης είναι 7-21 ημέρες (συνήθως 10-12 ημέρες από την έκθεση έως το πρόδρομο στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση έως την εμφάνιση του εξανθήματος).

Πώς μεταδίδεται;

Ο άνθρωπος είναι ο μόνος υποδοχέας του ιού στη φύση. Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυνθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) μέχρι 2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς. Μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα σε κλειστούς χώρους υπό συνθήκες συνωστισμού

Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί). Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά.
Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες κυρίως λόγω επιπλοκών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ιλαρά χαρακτηρίζεται από ένα πρόδρομο στάδιο με πυρετό, βήχα, καταρροή και επιπεφυκίτιδα, το παθογνωμονικό ενάνθημα Koplik και κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και εξαπλώνεται από την κεφαλή προς τον κορμό και τα κάτω άκρα. Οι ομάδες αυξημένου κίνδυνου για βαριά νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών είναι οι εξής:

  • Βρέφη και μικρά παιδιά < 5 ετών
  • Ενήλικες > 20 ετών
  • Έγκυοι
  • Ανοσοκατεσταλμένα άτομα (π.χ. με λευχαιμία ή με λοίμωξη HIV)

Οι πιο συχνές επιπλοκές της ιλαράς είναι η οξεία μέση ωτίτιδα, η βρογχοπνευμονία, η λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα και η διάρροια. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές είναι η εγκεφαλίτιδα και η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα. Εκτιμάται ότι 1 ανά 1.000 κρούσματα θα εμφανίσουν εγκεφαλίτιδα, η οποία συχνά καταλήγει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα είναι σπάνια, αλλά θανατηφόρα εκφυλιστική πανεγκεφαλίτιδα, η οποία εμφανίζεται 7-10 χρόνια μετά τη λοίμωξη.

Δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο για τη θεραπεία της ιλαράς.

Μπορώ εγώ ή μέλη της οικογένειάς μου να νοσήσουμε;

Η απλή απάντηση είναι πως αν έχετε νοσήσει στο παρελθόν ή έχετε κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε!

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να συμβουλευτείτε το παρακάτω διάγραμμα:

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες: Κελπνό