Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Τεστ Αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού SARS – CoV-2

Στο εργαστήριό μας, διενεργούμε το τέστ ανίχνευσης αντισωμάτων (IgG, IgA και IgM) έναντι του νέου Κορονοϊού SARS – CoV – 2.

Η ανίχνευση των αντισωμάτων γίνεται με απλή λήψη αίματος, είτε στο εργαστήριο μας, είτε κατ’ οίκον. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ραντεβού.

Αντισώματα

Τα κυριότερα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι των ιών και των μικροβίων είναι τα IgG, τα IgM και τα IgA. Πιο συγκεκριμένα τα αντισώματα IgA και IgM, παράγονται τις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και, συνήθως, παραμένουν στον οργανισμό για 1-2 μήνες. Τα IgG αντισώματα, εμφανίζονται λίγο αργότερα στο αίμα και παραμένουν στον οργανισμό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για μήνες ή και χρόνια. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ακόμη για το χρόνο παραμονής των αντισωμάτων έναντι στο νέο κορονοϊό.

Συγκεκριμένα για τον κορονοϊό, τα αντισώματα IgM εμφανίζονται μέσα σε 7 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και τα αντισώματα IgA δημιυργούνται σε 7 με 10 ημέρες. Τόσο για τα αντισώματα IgM όσο και για τα IgA συνιστάται επανέλεγχος σε 3-4 εβδομάδες. Τελευταία εμφανίζονται τα IgG σε 14 περίπου ημέρες μετά την έναρξη του ιού.

Θα πρέπει να έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα για να κάνω τον έλεγχο;

Όχι απαραίτητα. Στο συγκεκριμένο έλεγχο μπορούν να υποβληθούν όσοι επιθυμούν να διερευνήσουν αν μολύνθηκαν από το ιό SARS – CoV-2 αλλά έχουν παραμείνει ασυμπτωματικοί.

Παράλληλα, είναι χρήσιμο να πραγματοποιήσουν το τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων και όσοι είναι συμπτωματικοί έναντι του ιού. Το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την 7η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σε τι χρησιμεύει αυτός ο έλεγχος;

Αν τα αντισώματα είναι αρνητικά, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την εξέταση, δεν είχατε καμία μόλυνση από τον ιό.

Αν τα αντισώματα είναι θετικά, σημαίνει ότι έχετε προσβληθεί από τον ιό, ακόμη και χωρίς την εκδήλωση συμπτωμάτων, και ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτούργησε με επιτυχία κατά του ιού, αναπτύσσοντας αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά, προς το παρόν, σας εξασφαλίζουν κάποια ανοσία.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να συνεχίσετε να λαμβάνετε μέτρα πρόληψης και αποφυγής της λοίμωξης, όπως η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και η υγιεινή των χεριών.

Τεστ Ανίχνευσης Αντισωμάτων

Σε κάθε άτομο συνιστάται η συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων για αντισώματα IgA, IgG, και IgM από τον θεράποντα ιατρό με άλλα κλινικά ευρήματα, και όχι η αξιολόγησή τους ξεχωριστά, καθώς με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αξιοπιστία των δοκιμών και εξασφαλίζεται η ορθότερη ερμηνεία.

Η καλύτερη δυνατή εκτίμηση, μπορεί να επιτευχθεί από το συνδυασμό του τέστ αντισωμάτων (IgG, IgA και IgM) και του μοριακού ελέγχου ανίχνευσής του RNA του ιού με PCR. Ο συγκεκρίμενος έλεγχος πραγματοποιείται με τη λήψη υλικού με στυλεό από τη μύτη ή το φάρυγγα.

Το εργαστήριό μας διενεργεί τόσο το τέστ ανίχνευσης αντισωμάτων (IgG, IgA και IgM) όσο και τον μοριακό έλεγχο.

Σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε είτε με το θεράποντα ιατρό σας είτε με το εργαστήριό μας προκειμένου να έχετε την κατάλληλη καθοδήγηση σχετικά με τον έλεγχο στον οποίο είναι καλό να υποβληθείτε.

Προσέλευση στο μικροβιολογικό εργαστήριο

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όλοι όσοι προσέρχονται σε δομές υγείας, τόσο για τη δική τους προφύλαξη όσο και των υπολοίπων, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να εφαρμόζουν υγιεινή των χεριών με τη χρήση αντισηπτικού.

Η προσέλευση στο εργαστήριό μας θα διενεργείται μόνο κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε μας στο 2108086345.