Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

3 Μύθοι και Αλήθειες για τη χρήση αντισηπτικών

Με τον κορονοϊό στη ζωή μας, η χρήση των αντισηπτικών και του οινοπνεύματος έχει διαδοθεί περαιτέρω. Ωστόσο, πολλές φορές δημιουργούνται ψεύτικες ειδήσεις όσον αφορά τη σωστή χρήση των αντισηπτικών, του οινοπνεύματος και της χλωρίνης.

Ας δούμε 3 μύθους και αλήθειες σχετικά με τα αντισηπτικά:

1) Μύθος: Ο ψεκασμός οινοπνεύματος ή χλωρίνης στο σώμα μπορεί να σκοτώσει τον κορονοϊο.

Αλήθεια:

Ο ψεκασμός ή η επάλειψη του σώματος με οινόπνευμα ή χλωρίνη δεν πρόκειται να σκοτώσει τους ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στον οργανισμό σας μέσω της αναπνευστικής οδού.

Η χρήση τέτοιων ουσιών μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Η κάλυψη του σώματός σας με οινόπνευμα ή χλωρίνη δεν είναι καθόλου ασφαλής και δεν αποτελεί τρόπο αποφυγής του COVID-19.

Τέλος, μπορεί το οινόπνευμα και η χλωρίνη να είναι χρήσιμα προϊόντα απολύμανσης επιφανειών, ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

2) Μύθος: Τα απολυμαντικά τα τα αντισηπτικά μπορούν να σκοτώσουν τον ιό, εφόσον τα πιούμε, τα εισπνεύσουμε ή τα ενέσουμε στο σώμα μας.

Αλήθεια:

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πιστεύουμε ότι τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά παρέχουν οποιουδήποτε είδους προστασία έναντι του COVID-19 εάν ληφθούν από το στόμα ή με ένεση στο σώμα μας. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσουν κάποια μόνιμη βλάβη στο σώμα μας.

Τα απολυμαντικα-απορρυπαντικά ενδείκνυνται να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες για τον καθαρισμό επιφανειών, ενώ τα απολυμαντικά χεριών πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την απολύμανση των χεριών.

3) Μύθος: Πλένοντας τα φρούτα και τα λαχανικά με απολυμαντικό προστατευόμαστε καλύτερα από τον ιό.

Αλήθεια:

Η ασφαλής και προσεκτική προετοιμασία κάθε γεύματος είναι σημαντική όχι μόνο εν μέσω πανδημίας αλλά και γενικότερα.

Ωστόσο, η χρήση απολυμαντικού για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών δεν αποτελεί μία ασφαλής πρακτική, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Ο Οργανισμός Τροφίμων των ΗΠΑ, αναφέρουν τα παρακάτω ως ασφαλείς πρακτικές για το πλύσιμο των τροφίμων:

  • Καλό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20’’ πριν την προετοιμασία του γεύματος.
  • Καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών με άφθονο τρεχούμενο νερό πριν τα κόψουμε/ καθαρίσουμε και στέγνωμα με μία καθαρή πετσέτα ή χαρτί.
  • Καλό πλύσιμο οποιουδήποτε μαγειρικού σκεύους χρησιμοποιήσουμε.
  • Καλό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20’’ μετά την προετοιμασία του γεύματος και πριν ξεκινήσετε να τρώτε.

Στο εργαστήριό μας μπορείτε να πραγματοποιήσετε το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, κατόπιν ραντεβού! Το συγκεκριμένο τεστ διενεργείται είτε επί κλινικών συμπτωμάτων είτε έπειτα από σύσταση του θεράποντα ιατρού.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε μας στο 2108086345.