Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

3 Μύθοι και Αλήθειες για τον κορονοϊό

Ο κορονοϊός είναι πλεόν παρόν σε κάθε στιγμή της ζωής μας προκαλώντας πολλές φορές έντονη ανησυχία και πανικό.

Η φρενήρης μετάδωση ψεύτικων ειδήσεων και πληροφοριών δημιουργεί μεγαλύτερο πανικό και ταυτόχρονα αμφισβήτηση.

Η σωστή ενημέρωση των πολιτών αποτελεί βασικό θεμέλιο για να μάθουμε πλέον να ζούμε με τον κορονοϊό και να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους γύρω μας.

Ας δούμε 3 μύθους και αλήθειες για τον κορονοϊό!

1) Μύθος: Ο κορονοϊός δημιουργήθηκε σε κάποιο εργαστήριο.

Αλήθεια:

Η προέλευση του κορονοϊού δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί με βάση τη μοριακή γενετική ότι, δεν είναι δημιούργηα εργαστηρίου.

Ο κορονοϊός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης και δε δημιουργήθηκε σε εργαστήριο ούτε κατασκευάστηκε με άλλο τρόπο. Τους κορονοϊούς τους γνωρίζουμε από παλιά και είναι υπαίτιοι αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά και ενήλικες. Υπήρχαν ήδη 6 τέτοιοι κορονοϊοί γνωστοί στην επιστημονική κοινότητα πριν τον COVID-19.

Η πλέον πιθανή φυσική πηγή προέλευσης του COVID-19 είναι οι νυχτερίδες και τα μικρά θηλαστικά που πωλούνται σε πολλές αγορές της Κίνας και καταναλώνονται από τους ανθρώπους.

«Με τη σύγκριση των διαθέσιμων δεδομένων αλληλουχίας γονιδιώματος για γνωστά στελέχη κορονοϊού, μπορούμε να διαπιστώσουμε με βεβαιότητα ότι ο SARS-CoV-2 προέρχεται από φυσικές διεργασίες», εξηγεί ο Δρ. Kristian Andersen, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας στις ΗΠΑ, εμπειρογνώμονας στον εντοπισμό της εξάπλωσης θανάσιμων ιών και συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης «Η αρχική προέλευση του SARS-CoV-2», που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Πηγή: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9

2) Μύθος: Ο SARS-COV-2 συνδέεται με συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Αλήθεια:

Τον τελευταίο καιρό αναπαράγονται διάφορες θεωρίες που συνδέουν την πανδημία του κορονοϊού με την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).

Ο ιός μεταδίδεται μέσω μολυσμένων αεροσταγονιδίων που μεταφέρονται με την αναπνοή ή την επαφή χεριών με μολυσμένες επιφάνειες και την κατόπιν επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Ως πολίτες πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν και επ’ουδενί δεν πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένη την αξιοπιστία κάθε ανάρτησης. Πρέπει να υιοθετήσουμε υπεύθυνη συμπεριφορά ως προς το διαδίκτυο.

Είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και να μην αναπαράγουμε πληροφορίες και υλικό που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

3) Μύθος: Ο κορονοϊός μεταδίδεται με μύγες, κουνούπια ή κατοικίδια ζώα.

Αλήθεια:

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των ζώων ή των εντόμων. Ο κορονοϊός είναι ιός του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται με αεροσταγονίδια.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «o νέος κορονοϊός είναι ένας ιός της αναπνευστικής οδού, που εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκροής από τη μύτη. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καθαρίστε συχνά τα χέρια σας με απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα ή πλύνετε με σαπούνι και νερό. Επίσης, αποφύγετε στενή επαφή με καθέναν που βήχει και φτερνίζεται».

Στο εργαστήριό μας μπορείτε να πραγματοποιήσετε το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, κατόπιν ραντεβού! Το συγκεκριμένο τεστ διενεργείται είτε επί κλινικών συμπτωμάτων είτε έπειτα από σύσταση του θεράποντα ιατρού.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε μας στο 2108086345.