Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

2+1 Μύθοι και Αλήθειες για την πρόληψη από τον COVID-19

Ο κορονοϊός είναι πλεόν παρόν σε κάθε στιγμή της ζωής μας και η ανησυχία αναφορικά με τους τρόπους πρόληψης έναντι στον ιό είναι εμφανής.

Ας δούμε 2 + 1 μύθους και αλήθειες για την πρόληψη από τον COVID-19!

1) Μύθος: Οι τακτικές πλύσεις της ρινικής κοιλότητας προφυλάσσουν από τη νόσηση από τον κορονοϊό.

Αλήθεια:

Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι τακτικές ρινικές πλύσεις με αλατόνερο ή θαλασσινό νερό ή έτοιμα αλατούχα διαλύματα, μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορονοϊό.

Σε μερικές λοιμώξεις από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος οι ρινικές πλύσεις ενδέχεται να μειώνουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων της ρινικής κοιλότητας.

2) Μύθος: Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη και τη θεραπεία του κορονοϊού.

Αλήθεια:

Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν κατά των ιών αλλά κατά των βακτηρίων. Ο κορονοϊός είναι ιός, και συνεπώς δεν ενδείκνυται η χρήση αντιβιοτικών ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας.

Ωστόσο, αν νοσηλευτεί κανείς για κορονοϊό μπορεί να του/της χορηγηθούν αντιβιοτικά καθώς μία βακτηριδιακή συλλοίμωξη είναι πολύ πιθανή.

Σύμφωνα με την 6η έκδοση των Κατευθυντήριων Οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, για τη θεραπεία του COVID-19 συστήνεται η χρήση αντιικών, όπως για παράδειγμα ιντερφερόνη α (IFN-a) υπό μορφή εισπνοών, Lopinavir/Ritonavir, φωσφορική χλωροκίνη, ριμπαβιρίνη και Arbidol.

Σε καμία, όμως, περίπτωση δε συνίσταται η προσωπική χρήση αντιικών και αντιβιοτικών χωρίς τη συνταγογράφηση του θεράποντα ιατρού. Να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών συμβάλλει στη δημιουργία μικροβιακής αντοχής, πο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την υγεία. Τέλος, κάθε χρήση φαρμάκων ενέχει τον κίνδυνο παρενεργειών και συνεπώς, η ορθολογική χρήση τους είναι πολύ σημαντική.

3) Μύθος: Ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου προστατεύει από τον κορονοϊό.

Αλήθεια:

Είναι γνωστό ότι το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πιθανές πνευμονολογικές λοιμώξεις αλλά δεν παρέχει καμία προστασία έναντι του κορονοϊού.

Ο COVID-19 είναι ένας καινούργιος και πολύ διαφορετικός ιός, που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο.

Τη δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο εμβόλιο που να παρέχει άμεση προστασία από τον κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο έναντι μικροβίων που προκαλούν πνευμονία ενδείκνυται να χορηγείται σε άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας ασθενών με μόλυνση από τον κορονοϊό, καθώς θα παρεμποδίσει δευτερογενής λοιμώξεις που επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Στο εργαστήριό μας μπορείτε να πραγματοποιήσετε το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, κατόπιν ραντεβού! Το συγκεκριμένο τεστ διενεργείται είτε επί κλινικών συμπτωμάτων είτε έπειτα από σύσταση του θεράποντα ιατρού.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε μας στο 2108086345.