Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Αναερόβιες Κολπίτιδες

Σε φυσιολογικές συνθήκες στον κόλπο της γυναίκας υπάρχει μία ποικιλία μικροβίων, η λεγόμενη φυσιολογική χλωρίδα μικροβίων, η οποία στην αναπαραγωγική ηλικία αποτελείται κυρίως από γαλακτοβάκιλλους.

Η βακτηριακή αναερόβια κολπίτιδα είναι η πιο κοινή κολπίτιδα που προκαλείται από μία μεταβολή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, όπου παρατηρείται μείωση των γαλακτοβακίλλων που εμποδίζουν την υπέρμετρη ανάπτυξη αναερόβιων μικροοργανισμών.

Η Gardnerella vaginalis είναι μια από τις συχνότερες αιτίες βακτηριακής αναερόβιας κολπίτιδας.

Η λοίμωξη οφείλεται σε μαζικό αποικισμό του κόλπου από τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό ενώ, αρκετές γυναίκες δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα.

Στις συμπτωματικές περιπτώσεις η λοίμωξη από Gardnerella vaginalis συνυπάρχει και με άλλα βακτήρια, τα οποία αποτελούν μέρος της ουρηθρικής ή εντερικής χλωρίδας αλλά όχι του κόλπου, όπως για παράδειγμα το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα ή οι μύκητες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αναερόβιας κολπίτιδας χαρακτηρίζονται από κολπική υπερέκκριση γκρίζου, λευκού ή κίτρινου χρώματος με χαρακτηριστική οσμή ψαριού. Η οσμή αυτή φαίνεται να γίνεται πιο έντονη κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης και μετά τη σεξουαλική επαφή.

Σε περίπτωση που συνυπάρχουν και άλλοι μικροοργανισμοί όπως μύκητες, χλαμύδια, γονόκοκκος, τριχομονάδες κλπ. τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα και συμπεριλαμβάνουν αίσθημα καύσου  φαγούρα, ερυθρότητα και παχύρρευστες εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή.

Στην περίπτωση εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε απευθείας με τον γυναικολόγο σας ώστε να σας κατευθύνει καταλλήλως.

Διάγνωση

Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με τη λήψη ιστορικού, την άμεση μικροσκοπική εξέταση του κολπικού εκκρίματος και την καλλιέργεια είναι απαραίτητα για την ακριβή διάγνωση και τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Είναι σημαντικό πριν από τη λήψη του κολπικού εκκρίματος να μην έχει προηγηθεί εσωτερική πλύση του κόλπου ή χρήση αλοιφών τοπικά. Επιπλέον, για να γίνει η καλλιέργεια και να δώσει σωστά αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν παρέλθει 8-10 ημέρες από τη λήψη αντιβιοτικών ή αντιμυκητιασικών παραγόντων.

Προφύλαξη

Η καλή υγιεινή της γεννητικής και περιγεννητικής περιοχής, το καθάρισμα με κατεύθυνση από εμπρός προς τα πίσω μετά την τουαλέτα για την αποφυγή μεταφοράς μικροβίων του εντέρου στον κόλπο, η χρήση βαμβακερών εσωρούχων και η αποφυγή ενδυμάτων που διατηρούν την περιοχή ζεστή, η αποφυγή κολπικών πλύσεων που διαταρασουν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή είναι τα βασικότερα μέτρα προφύλαξης.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε μας στο 2108086345.