Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

4+1 Μύθοι & Αλήθειες για την καταπολέμηση του COVID-19

Ο κορονοϊός είναι πλεόν παρόν σε κάθε στιγμή της ζωής μας προκαλώντας πολλές φορές έντονη ανησυχία και πανικό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο υπάρχουν διάφορες πληροφορίες σχετικά με την καταπολέμηση του COVID-19.

Κάθε πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με μία πληθώρα πληροφορίων, τις οποίες πρέπει να διαχειριστεί και να τις κατηγοριοποίησει σε ψεύτικες ή μη.

Η σωστή ενημέρωση αποτελεί βασικό θεμέλιο για να γνωρίσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε και να καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό.

Ας δούμε 4 + 1 μύθους και αλήθειες για την καταπολέμηση του COVID-19:

1) Μύθος: Η κατανάλωση αλκοόλ εξουδετερώνει τον ιό.

Αλήθεια:

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν προστατεύει από τον COVID-19. Αντίθετα, η κατάχρηση αλκοόλ εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και συνεπώς, μειώνει την αντίσταση που προβάλλει ο οργανισμός σας σε πιθανές λοιμώξεις

Ο ιός έχει την ικανότητα να εισέρχεται και να διαδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος, γεγονός που δεν επηρεάζεται από το αλκοόλ και την εισχώρησή του στο πεπτικό σύστημα.

Τέλος, η κατάποση εργοστασιακού οινοπνεύματος είναι πολύ επικίνδυνη και προκαλεί δηλητηρίαση.

2) Μύθος: Το ζεστό μπάνιο προλαμβάνει τη λοίμωξη από τον κορονοϊό.

Αλήθεια:

Ένα ζεστό μπάνιο δεν προλαμβάνει τη μόλυνση από τον κορονοϊό. Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός ζεστού μπάνιου, παραμένει γύρω στους 36,5°C με 37°C. Συνεπώς, ένα ζεστό μπάνιο δεν επηρεάζει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, αλλά ακόμη και να γινόταν οι επιστήμονες υγείας δεν είναι βέβαιοι κατά πόσο η θερμότητα επηρεάζει τον COVID-19. Φαίνεται να είναι πιθανό, οι θερμοκρασίες άνω των 60°C να επηρεάσουν τον ιό. Ωστόσο, αυτές οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές για επαφή με το ανθρώπινο δέρμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας είναι, να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας, να κρατάτε αποστάσεις και να μένετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.

3) Μύθος: Το σκόρδο ενισχύει το ανοσολογικό σύστημα έναντι του κορονοϊού.

Αλήθεια:

Το σκόρδο είναι μία υγιεινή τροφή που διαθέτει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη που να αποδεικνύει ότι η κατανάλωση σκόρδου προστατεύει από τον κορονοϊό.

4) Μύθος: Οι στεγνωτήρες χεριών είναι αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Αλήθεια:

Η αλήθεια είναι ότι οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι καθόλου αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Για να προστατευτείτε, τρίψτε τα χέρια σας με αντισηπτικό που έχει ως βάση το οινόπνευμα ή πλύνετε διεξοδικά τα χέριας σας με σαπούνι και νερό. Μόλις έχετε πλύνει τα χέρια σας, σκουπίστε τα επιμελώς με χαρτί και στη συνέχεια με το χαρτί κλείστε τη βρύση.

5) Μύθος: Το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αδρανοποίηση του COVID-19.

Αλήθεια:

Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι το ξύδι είναι αποτελεσματικό στη θανάτωση ιών και μικροβίων.

Σε ότι αφορά τον COVID-19, το ξύδι δεν διασπά το προστατευτικό στρώμα του λίπους του ιού. Πιο συγκεκριμένα, ο COVID-19 δεν είναι ένας ζωντανός οργανισμός αλλά, μόριο πρωτεΐνης που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λίπους. Ακόμα, δε θανατώνεται αλλά αποσυντίθεται μόνος του.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το απλό σαπούνι ή το απορρυπαντικό, είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας, καθώς ο αφρός τους διαλύει τη λιπώδη στιβάδα του ιού.

Τα προϊόντα απολύμανσης των χεριών με βάση το αλκοόλ ενδείκνυται να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσετε τα χέρια σας, σε περίπτωση που δεν έχετε διαθέσιμο σαπούνι και νερό. Συνίσταται να τρίψετε το τζελ σε όλες τις επιφάνειες των χεριών και των δακτύλων μέχρι να στεγνώσουν τα χέρια σας. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Τέλος, για να καθαρίσετε τις επιφάνειες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αραιωμένη αλκοόλη.

Στο εργαστήριό μας μπορείτε να πραγματοποιήσετε το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, κατόπιν ραντεβού! Το συγκεκριμένο τεστ διενεργείται είτε επί κλινικών συμπτωμάτων είτε έπειτα από σύσταση του θεράποντα ιατρού.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε μας στο 2108086345.