Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

6+1 Μύθοι και Αλήθειες για τη χρήση της μάσκας

Ο κορονοϊός είναι πλεόν παρόν σε κάθε στιγμή της ζωής μας προκαλώντας πολλές φορές έντονη ανησυχία και πανικό.

Η χρήση της μάσκας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας δημιουργώντας πολλές φορές δυσφορία και δυσαρέσκεια.

Ας δούμε 7 μύθους και αλήθειες αναφορικά με τη χρήση της μάσκας:

1) Μύθος: Η παρατεταμένη χρήση μάσκας προκαλεί βαρεία βλάβη από έλλειψη οξυγόνου και συσσώρευση διοξειδίου του ανθρακα.

Αλήθεια:

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση της μάσκας είναι για πολλούς ανθρώπους δυσάρεστη.

Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί καμία βλαπτική επίδραση της χρήσης της στην υγεία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σωστά και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τη δεδομένη στιγμή, η σωστή χρήση της μάσκας αποτελεί, μαζί με την τήρηση των αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών, το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της διασποράς του ιού.

2) Μύθος: Η ιατρική μάσκα μίας χρήσεως είναι πιο αποτελεσματική από την πάνινη πολλαπλών χρήσεων.

Αλήθεια:

Η σωστή χρήση της μάσκας έχει ως στόχο την παρεμπόδιση της διασποράς μολυσμένων σταγονιδίων από τον έναν φορέα προς τους άλλους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι και τα δύο είδη μάσκας (ιατρική & πάνινη), επιτελούν εξίσου καλά τον σκοπό τους.

Επομένως, τόσο η πάνινη όσο και η ιατρική μάσκα είναι εξίσου αποτελεσματικές, με την πρώτη να είναι ίσως πιο χρηστική και πιο οικονομική για το γενικό πληθυσμό.

Οι μάσκες μία χρήσης θα πρέπει να πετιούνται στον πράσινο κάδο απορριμμάτων και να μη χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία φορές. Ενώ, οι υφασμάτινες μάσκες θα πρέπει να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία μετά από κάθε χρήση.

3) Μύθος: Οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης.

Αλήθεια:

Η χρήση της μάσκας μειώνει την ικανότητα να αναπνέει κανείς άνετα.

Υπό κανονικές συνθήκες αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, η έντονη άσκηση σε συνδυασμό με την ύγρανση της μάσκας από τον ιδρώτα και την έντονη εκπνοή, φαίνεται να δυσκολεύει την αναπνευστική λειτουργία.

Συνεπώς, εφόσον δεν είναι εφικτή η χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια της φυσική άσκησης, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και η υγιεινή ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

4) Μύθος: Η μάσκα μας προστατεύει ακόμη κι αν καλύπτει μόνο το στόμα.

Αλήθεια:

Η μάσκα είναι σημαντικό να καλύπτει τόσο το στόμα όσο και τη μύτη προκειμένου να προστατέψει εσάς αλλά και τους γύρω σας.

Επιλέξτε μία μάσκα που θα καλύπτει σωστά το πρόσωπό σας και παράλληλα θα είναι άνετη και από τις δύο πλευρές του προσώπου, ώστε να αναπνεέτε χωρίς περιορισμούς.

5) Μύθος: Αν κάποιος δεν είναι άρρωστος, δεν υπάρχει λόγος να φοράει μάσκα.

Αλήθεια:

Δυστυχώς ο SARS CoV2 μεταδίδεται τόσο από τους ασυμπτωματικούς ανθρώπους όσο και από τους ήπια νοσούντες. Μάλιστα, έχει εκτιμηθεί ότι το 40% της μετάδοσης του ιού πραγματοποιείται από ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού.

Αυτό το χαρακτηριστικό κατέστησε τον κορονοϊό ικανό να μεταδίδεται καθολικά αλλά και ανεξέλεγκτα. Στην περίπτωση, λοιπόν, τον ασυμπτωματικών ασθενών δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι φορείς του ιού και συνεπώς, δεν είναι εφικτή η προφύλαξη αλλά και η απομόνωση του ασθενούς.

Με βάση τα παραπάνω, συνίσταται να φοράμε όλοι με το σωστό τρόπο τη μάσκα μας, να τηρούμε τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής, ώστε να προστατεύσουμε τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας.

6) Μύθος: Όταν φοράμε τη μάσκα δε χρειάζεται να τηρούμε τις αποστάσεις ή να παραμένουμε σπίτι αν δε νιώθουμε καλά.

Αλήθεια:

Αν υπάρχει οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης, ακόμη και ήπιο, θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται τότε συστήνεται η επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό σας.

Η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τα καίριας σημασίας προληπτικά μέτρα όπως η τήρηση αποστάσεων, η αναπνευστική υγιεινή, ο αερισμός κλειστών χώρων, η απολύμανση επιφανειών, το σωστό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

7) Μύθος: Φορώντας μάσκα, υπάρχει ενδεχόμενο να αρρωστήσω.

Αλήθεια:

Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει κάποιες αναφορές ότι χρησιμοποιώντας τη μάσκα, εισπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να αρρωστήσουμε. Ωστόσο, η παραπάνω δήλωση είναι ψευδής.

Οι χρήση υφασμάτινης ή χειρουργικής μάσκας δε μειώνει το εισπνεόμενο οξυγόνο και συνεπώς δεν προκαλεί επανεισπνοή του διοξειδίου του άνθρακα.

Στο εργαστήριό μας μπορείτε να πραγματοποιήσετε το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, κατόπιν ραντεβού! Το συγκεκριμένο τεστ διενεργείται είτε επί κλινικών συμπτωμάτων είτε έπειτα από σύσταση του θεράποντα ιατρού.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε μας στο 2108086345.