Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Τεστ Ανίχνευσης για τον Κορονοϊό SARS-COV 2

Στο εργαστήριό μας διενεργούμε τον μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορονοϊού SARS – COV – 2.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος διενεργείται με ειδικό στυλεό και συλλέγεται δείγμα είτε από τη μύτη (ρινικό επίχρισμα) είτε από το φάρυγγα.

Τι είναι ο Μοριακός Έλεγχος (PCR);

Η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), είναι μία μέθοδος της μοριακής βιολογίας, κατά την οποία πραγματοποιείται απομόνωση και πολλαπλασιασμός μιας συγκεκριμένης αλληλουχίας DNA, με τη βοήθεια συγκεκριμένων ενζύμων.

Για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού χρησιμοποιείται η PCR πραγματικού χρόνου (Real Time PCR) που τη δεδομένη στιγμή αποτελεί την πλέον κατάλληλη μέθοδο ελέγχου ενεργής προσβολής από τον SARS-COV-2.

Ωστόσο, ο μοριακός έλεγχος, όπως και κάθε άλλη εξέταση, παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες. Πιο συγκεκριμένα, στα πρώτα στάδια της νόσου, ο μοριακός έλεγχος μπορεί να είναι αρνητικός και αυτό γιατί τις πρώτες ημέρες προσβολής από τον ιό το ιικό φορτίο  μπορεί να είναι μη ανισχνεύσιμο (χαμηλό). Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε κάποιους ασθενείς, οι οποίοι είναι υγιείς φορείς του ιού, δηλαδή ασυμπτωματικοί, στους οποίους ο ιός ενδέχεται να εξαφανιστεί από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα μετά την 7η ημέρα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο ιός δεν συνεχίζει να υπάρχει στους πνεύμονες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι, ο μοριακός έλεγχος μπορεί να μας δείξει αν κάποιος νοσεί τη δεδομένη στιγμή από τον ιό, αλλά δε μπορεί να μας δείξει αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν. Αν για παράδειγμα, κάποιος είχε συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό, πριν ένα μήνα και δεδομένου ότι είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό, είναι πολύ πιθανό ο μοριακός έλεγχος να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που θέλετε να διερευνήσετε εάν έχετε προσβληθεί στο παρελθόν από τον ιό SAR-COV-2, τότε μπορείτε να κάνετε το τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων. Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο τεστ, θα βρείτε εδώ.

Πότε πρέπει να κάνουμε το μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό SARS-COV-2;

Ακολουθώντας τις τρέχουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο μοριακός έλέγχος για τον κορονοϊό SARS-COV-2, θα πρέπει να διενεργείται επί κλινικών συμπτωμάτων και ύστερα από τη σύσταση του θεράποντα ιατρού. Ιδανικά , το δείγμα θα πρέπει να λαμβάνεται εντός 3-4 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν πρόκειται να υποβληθείτε σε οποιοδήποτε χειρουργείο ή να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, θα σας ζητηθεί να κάνετε το τεστ ανίχνευσης για τον κορονοϊό SARS-COV-2, και αυτό για να εξασφαλιστούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Προσέλευση στο μικροβιολογικό εργαστήριο

Στο εργαστήριο μας πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις αντισηψίας, καθαρισμού και αερισμού. Κύριο μέλημά μας είναι να παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον με βάση τις οδηγίες του κράτους, τόσο για τους εργαζόμενούς μας όσο και για τους πελάτες μας.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όλοι όσοι προσέρχονται σε δομές υγείας, τόσο για τη δική τους προφύλαξη όσο και των υπολοίπων, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να εφαρμόζουν υγιεινή των χεριών με τη χρήση αντισηπτικού.

Η προσέλευση στο εργαστήριό μας θα διενεργείται μόνο κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε μας στο 2108086345.